IA – Trafikskola

Våra utbildningar

En körskola som ligger centralt i Borlänge och nära dig när du behöver skaffa nytt körkort. Vi finns bara ett stenkast från Borlänge resecentrum. Vi på IA-Trafikskola i Borlänge, hjälper dig med boende om du inte bor i närheten.

Vägen till körkortet

Innan man börjar med körkortsutbildningen måste man ha ett körkortstillstånd och genomföra en synundersökning. Det kan du ansöka om hos transportstyrelsen.se.

 

I körkortsutbildningen ingår det 15 moment som du måste kunna klara av utan några stora problem. Dessa moment är Körställning, Inledande manövrering, Växling, Lutning, Manövrering, Funktion och kontroll, Samordning och bromsning, Mindre samhälle, Mindre landsväg, Stadstrafik, Landsväg, Motorväg, Mörker, Halt väglag och Utbildningskontroll.

Test till körkortet

Om du inte vet exakt hur bra körförmåga du har, innan du gör uppkörningen eller om du är osäker på vilket paket du ska välja så är en test körlektion perfekt val för dig. Det kan också användas för dig med körvana, för att se vilken nivå du ligger på och känna till vilka moment som du behöver träna på innan uppkörningen.

 

Efter lektionen, bestämmer du och din körlärare, en plan för din körkortsutbildning som är anpassad efter dina mål och behov.

Introduktionsutbildning

När du ska övningsköra privat så behöver du och din handledare, gå en introduktionsutbildning (handledarutbildning). Personen som redan har gått utbildningen behöver inte gå om den under förutsättning att den fortfarande är giltig, däremot måste personen skicka in en ansökan om ny elev.

Introduktionsutbildningen varar i 3 timmar exklusive raster, vi bjuder på fika. Ni får information om bland annat vad du som handledare har för ansvar vid övningskörningen, vilka krav och bedömningskriterier som gäller vid förarprov och hur viktig körerfarenheter är för trafiksäkerheten. Efter utbildningen rapporterar vi till Transportstyrelsen att ni har genomfört utbildningen och ni skickar in blanketten ”ansökan om att bli godkänd som handledare” hos transportstyrelsen.se. Giltighetstiden är 5 år från det datum utbildningen genomfördes.

Körlektion

Det är med körlektioner hos IA-Trafikskola i Borlänge du ska träna och lära dig nya moment för att bli en säker förare. Våra lektioner varar i 40 minuter där vi går igenom och övar på de olika momenten för att du sedan ska kunna praktisera dessa privat ”mängdträning” hemma om du har möjligheten till det. Vi har olika paketerbjudande med olika antal körlektioner beroende på vilken körvana du har, se priser.

 

Vi rekommenderar en kombination av privat körning och körlektioner hos IA-Trafikskola i Borlänge.

Risk ettan

Vi erbjuder risk-ettan (eller riskutbildning del 1) på IA-Trafikskola två gånger per månad. Risk-ettan är den första av två obligatoriska riskutbildningar där du som körkortselev får kunskap om, och chansen att diskutera, olika slags riskbeteenden i trafiken.

Här är några av de saker som du får gå igenom när du gör risk-ettan:

  • Hur olika slags distraktionsfaktorer påverkar dig som förare. Såsom medpassagerare, mobiltelefoner, stress och trötthet.

  • Reglerna för rattfylleri, droger, användning av mobiltelefon och trötthet i trafiken.

  • I riskettan ingår även utbildning om hur attityder och beteenden påverkar dig som bilförare.

  • Statistik och olycksbenägenhet hos demografiska grupper, såsom kvinnor/män, yngre/äldre.

  • Vad som ökar riskerna och hur de kan undvikas.

Utbildningen är obligatorisk för B-körkort och är giltig i fem år. Er bokning blir bindande så snart den bekräftas muntligt eller via hemsidan. Avbokning eller ändringar får ske senast 24 timmar dagen innan.

 

OBS! Glöm inte att ta med giltig legitimation och att vara på plats 15 min innan kursstart! För att boka Risk-ettan se schemat för lediga tider.

Risk tvåan

Hos oss på IA Trafikskola kan du enkelt boka Risk-tvåan (halkbana). Risk-tvåan, börjar med en teoretisk genomgång och diskussion av de situationer som kan uppstå. Eleven kommer därefter att få praktisera körning på halkbana och känna på hur fordonet reagerar på olika slags underlag och förutsättningar. Risk-tvåan, inklusive körning på halkbana, är cirka fyra timmar lång och omfattar mänskligt beteende, bilens beteende och körning under särskilda förhållanden.

 

Vi ordnar utbildningen åt våra elever eftersom det är en praktisk utbildning som kräver körvana. Ni som inte är elever hos oss måste gå en testlektion för att kunna se att ni kan hantera bilen på ett säker sätt.

När du genomgår risk-tvåan är målsättningen att du ska få praktisera bilkörning och på det viset lära dig att undvika farliga situationer som kan uppstå i trafiken. I detta ingår att prova på att köra bil på halt väglag, utbildningen ledas av duktiga, erfarna utbildare på halkbanan.

Målsättning med halkbana:

En grundläggande målsättning med risktvåan och körning på halkbana, är att öka elevens förståelse för risker i trafiken, som körning på halt väglag eller andra svåra förhållanden. Detta uppnår vi genom att eleven får prova på risksituationer under kontrollerade former. På halkbanan kan vi skapa en upplevelse och en konkret förståelse för svårigheterna som bara är möjlig genom praktiska erfarenheter.

 

Utbildningen är obligatorisk för B-körkort och är giltig i fem år. Er bokning blir bindande så snart den bekräftas muntligt eller via hemsidan. Avbokning eller ändringar får ske senast 24 timmar dagen innan.

Intensivutbildning

Du kan bygga på ditt startpaket med olika körlektionerspaket enligt dina behov.
Du kan göra din utbildning till intensivutbildning, genom att kontakta oss i god tid så att vi hinner planera allting åt dig.
Om du inte har utnyttjat alla körlektioner som finns i paketet, efter avklarat utbildning betalas den/dem enligt samma paketpris, som du har köpt dem för.
Trafikverkets avgifter för teori och uppkörning tillkommer.

Vi erbjuder olika paketpriser som passar till intensivutbildningen:

Moped

Moped Klass 1 AM

På IA-Trafikskola utbildar vi för moped klass I.

För att få köra moped klass I eller klass II måste du:

• ha fyllt 15 år
• ha gått en utbildning hos en behörig utbildare
• ha hjälm när du kör följa de trafikregler som finns
• ha trafikförsäkring för mopeden

Du får börja mopedutbildning när du är 14 år och 9 månader!

Moped klass 1

Moped klass I är en moped som är konstruerad för och får köras i en hastighet av högst 45 km / timme. En sådan moped är ett registreringspliktigt fordon och ska ha registreringsskylt. AM-körkort ger även behörighet att köra traktor (t.ex epa) och motorredskap klass 2.

För att ta AM-körkort måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Ansök på Transportstyrelsen och komplettera med ett syntest .

Utbildningen är oftast fördelad på följande tillfällen men avvikelser kan förekomma, se din bekräftelse för tiderna som gäller just din bokade utbildning.

Teori dag 1
2 timmar  teori
30 minuter rast
2 timmar  teori

Teori dag 2
2 timmar  teori
30 minuter rast
2 timmar  teori

Manöverkörning
2 x 60 minuters körning på manöverbana.

Körning i trafik
3 x 60 minuters körlektioner i trafik bokas individuellt måndag till fredag.

Ordinarie pris: 6 500 kr

Pris: 5 500 kr

Begränsat antal platser för bokning under april-maj. Övrig period ordinarie pris.

Behövs ytterligare körlektioner kostar dessa 650 kronor för 60 minuter.

Avgifter till Transportstyrelsen och Trafikverket för körkortstillstånd samt kunskapsprov, fotografering och tillverkning av körkort tillkommer. För mer info se: Avgifter till Transportstyrelsen / Trafikverket.

Boka in dig och betala via vår E-handel. Vi bekräftar din anmälan via e-post. Anmälan är bindande. Vid sjukdom eller annat förhinder, meddela oss snarast.

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0